Hvad er SEO? og hvordan laver du en god SEO analyse

SEO står for Search Engine Optimization som oversat til dansk er: Søgemaskineoptimering. Kort fortalt handler det om at optimere en hjemmeside så den er nemmere for en søgemaskine at finde.
I praksis taler vi altså om at øge mængden og kvaliteten af ​​trafik til dit websted gennem organiske søgemaskineresultater, og de tre faktorer kan vi forenkle til:

  1. Kvaliteten:
    Når du googler kan du nemt tiltrække mange besøgende fra hele verden. Men for at tiltrække de relevante kunder til netop din hjemmeside, og dit produkt er det væsentligt med en god kvalitetstrafik. Et godt eksempel kunne fx være hvis besøgende kommer til dit websted fordi Google viser dem resultater for “Apple-computere” men du er en landmand, der sælger æbler som dukker op i søgeresultaterne, er det ikke kvalitetstrafik du får. Du skal jo helst tiltrække besøgende, der er interesserede i de produkter, du tilbyder.

  2. Mængden:
    Efter kvalitetsoptimeringen er du sikker på at det er de rigtige besøgende der kommer ind på din hjemmeside, dvs hjemmesiden er optimeret sådan, at det du tilbyder på din hjemmeside kan findes ved søgninger der er relevante, så handler det om at få flere besøgende, altså en større mængde.

  3. Organiske resultater:
    Organiske søgeresultater er de resultater på google, som ikke er betalte annoncer, det er de resultater som google udelukkende viser på baggrund af hvad der er søgt på. Hvis du har uendelige penge så kan du nemt betale dig til at ligge øverst på Google, men hvis dette ikke er tilfældet så er SEO er en god løsning der giver mulighed for at få din hjemmeside frem på google som en af de første med hjælp via denne organiske søgeresultat.

SEO tekster, Linkbuilding og SEO værktøjer.

For at lave en overskuelig artikel om hvordan du kan lave din egen SEO strategi og få din hjemmeside vist på Google, har jeg fokus på 3 parametrer som giver stort udbytter, nemmest at implementere og giver dig muligheden for at lave en gratis SEO analyse.

En oversigt over betalte annoncer også kendt som “rich snippets“ (i de gule bokse) og de organiske søgeresultater (i den grønne boks).

En oversigt over betalte annoncer også kendt som “rich snippets“ (i de gule bokse) og de organiske søgeresultater (i den grønne boks).

Repræsentation af vigtighed

Diagrammet her viser at "linkbuilding" har lidt højere indflydelse på SEO i forhold til onpage SEO tekster, og keyword-stuffing har en negativ effekt.

SEO-pyramiden, hvor brugervenlighed ligger op af siden, for at vise at det altid skal være i fokus.

SEO Tekster

Du behøver ikke at være SEO ekspert for at lave nogle gode SEO tekster og SEO analyse der kan få din hjemmeside øverst på Google.
Først skal du sætte dig ind i, hvad dine kunder søger efter når de vil finde dine produkter og services, du skal nemlig inkorporere de ord og fraser som folk vil søge efter når de skal finde dig.
Key-words (søgeord) som det hedder, er meget vigtige da det er dem som søgemaskinen kigger efter på din hjemmeside, for at finde det søgte.

SEO-tekst eksempel:

Hvis du sælger boligfotografering på din hjemmeside, skal du som sagt først undersøge hvad dine potentielle kunder søger efter, f.eks.
Boligfotograf københavn, interiør fotograf, fotografering af bolig, fotograf til salg af bolig osv.
Der er heldigvis nogle gratis SEO værktøjer online som kan hjælpe dig med at finde de rigtige key-words, og jeg gennemgår nogle af de bedste længere nede.

Google’s algoritmer er efterhånden rigtige advancerede og man kan derfor ikke bare nøjes med at skrive disse key-words over det hele, de skal kun bruges hvor det giver mening og gerne gradbøjes (fotografering, fotograferinger, fotograferingen osv.) på den måde undgår du det der hedder “Keyword-stuffing” som kan have en negativ effekt på din placering.

Algoritmerne tager også højde for hvor relevant dit indhold på hjemmesiden er, i forhold til hvad kunden har søgt efter, dvs. hvis en kunde kommer ind på din hjemmeside men forlader den igen efter et par sekunder, fordi de ikke fandt hvad de søgte efter, så fortæller det Google at din hjemmeside ikke er relevant.
Foruden at have de rigtige key-words, skal du også skrive en informativ tekst med relevans

Overskrifter:

Som udgangspunkt er der 4 forskellige skrift-typer du kan bruge på din hjemmeside:

  1. H1 header

  2. H2 header

  3. H3 header

  4. Normal tekst

    Den vigtigste her, er H1-header fordi det er det første som Google læser når den kigger på din hjemmeside.
    Overskriften på din hjemmeside skal derfor ikke være “VELKOMMEN TIL“ da det højst sandsynligt ikke er relevant for den service eller de produkter som du tilbyder.
    Du skal bruge key-words i din overskrift, og fordi Google - ligesom os - læser fra venstre mod højre, skal du så vidt muligt starte med dit key-word:
    ”Boligfotograf i København”
    og IKKE:
    ”Jeg er en boligfotograf i København”

Når du har lavet en lækker SEO-tekst med massere af forskellige key-words skal du sørge for at den er let læseligt delt op i mindre segmenter af 3-4 linjer og gerne med billeder ind imellem.

Eksempel på Keyword-stuffing

Eksempel på Keyword-stuffing

Se hvordan jeg kan hjælpe dig med SEO

Se hvordan jeg kan hjælpe dig med SEO

Eksempel på linkbuilding, med: Backlink, Ekstern link, Backlink og Intern link

Linkbuilding.

Linkbuilding handler om at skabe et netværk af links ved at linke til forskellige sider både internt, f.eks: “hvis du har nogle spørgsmål må du endelig kontakte mig“ og eksternt, f.eks: “her er en god video om hvordan SEO vil udvikle sig i fremtiden
Disse 2 typer links er med til at fortæller Google at din hjemmeside har kvalitet, men der er en anden type links, som kan have stor indflydelse på at få din hjemmeside øverst på Google.

Backlinks.

Et backlink henviser til din hjemmeside fra en anden hjemmeside, og dette fortæller Google at andre også syntes at din hjemmeside har kvalitet.
Her skal man betragte et link som et virtuelt “like” (eller anbefaling om man vil). Jo flere “likes” man kan få fra relevante autoriteter på nettet, desto højere rangerer man (såfremt teknisk SEO og indhold lever op til brugernes krav).
Backlinks har en stor indflydelse på, om din hjemmeside kommer øverst hos Google, så derfor handler det vel bare om at få så mange som muligt til at linke til din hjemmeside, ikke?
Ja og nej.
Google er nemlig ikke dum, algoritmerne kan godt gennemskue om siderne der linker til dig, har relevans til netop din hjemmeside, og hvis ikke det er tilfældet så har backlinks ingen effekt, eller negativ effekt.

Hvordan får jeg backlinks?

Det kan være en tidskrævende process, fordi det kræver at du kontakter evt. samarbejdspartnere, bloggere inden for dit felt, eller andre hjemmesider der har relevans i forhold til din hjemmeside.
Husk at et godt backlink skal have 3 egenskaber:

  • Relevans

  • Autoritet

  • Troværdighed

    Jeg gør det, ved at kigge på mine 5 største konkurrenter og se hvilke backlinks de har, og så kontakter jeg de forskellige sider med hendblik på, også, at få et link hos dem eller overtage linket fra en af mine konkurrenter, og det vil jeg også kunne gøre for dig. Se pakke 3 (grøn pakke)

En liste over gratis SEO værktøjer

Til at finde de rigtige key-words og lave søgeordsoptimering:

Keywordshitter

Den er nem og simpel at bruge, du skal blot skrive det key-word/søgeord som er relevant for dig, tryk “start job“ og så begynder den ellers at generer en liste af relevante key-words som du kan bruge. I negativ filter kan du sortere ord fra som du ikke vil have med og posetiv filter er til andre ord som du også skal have med.)

For mere indblik i søgetermer og key-words:

Google trends

Her kan du se hvilke søgetermer og keywords der bliver søgt mest på, hvor i landet der er flest som søger på dem, udviklingen af søgningerne over tid og forslag til andre lignende søgeord.
Bemærk: Denne gratis funktion har begrænsede data, derfor er der nogle søgeord den ikke kan give informationer på.

Se hvor hurtig din side kan loades og se hvad du kan gøre for at forbedre hastigheden på din hjemmeside:

Google pagespeed insights

Du skal blot sætte din URL (hjemmesideadressen) ind og tryk “ANALYSÉR“. Oppe i venstre hjørne kan du vælge imellem “Mobilenhed“ eller “Computer“ så du kan se hastigheden på de forskellige enheder.
OBS. du skal helst ligge over 50.

Et kraftfuldt og advanceret værktøj til at finde keywords, potentielle backlinks og CPC (Cost per Click) til Google adwords annonceringer.

Ubersuggest

Jeg bruger selv betalingsversionen af dette værktøj. Som gratis version er der ingen grænser på mængden af data du får til rådighed til din SEO analyse, men en begrænsning på hvor længe du kan bruge den om dagen (ca. 1 times brugsstid hver 24’ende time)

Langsom loadtid bliver mere og mere kritisk online, og påvirker både dine organiske rankings og brugeroplevelsen på din hjemmeside. Der er en klar sammenhæng mellem loadtid og konverteringsraten i webshops.

IrfanView
En af de store syndere til dette er bl.a. billeder. Er dine billeder for tunge, så tager det længere tid for din hjemmeside at loade korrekt. Et lille tip til let at fikse billeder er værktøjet IrfanView, som du kan hente gratis. Når du vælger "gem som" kan du markere at billedet maks må fylde 150 kb, og dermed får du den bedst mulige opløsning af billedet i en passende størrelse. Derudover, også en størrelse, der er et af kravene til Google display annoncer